ÉPÜLETHANGOSÍTÁS, VÉSZHANGRENDSZEREK

Avico ’97 Kft. 1112 Budapest, Igmándi u. 19.

HU

EN

TUDÁSTÁR


Ebben a fejezetben azok számára kívánunk gyors áttekintést nyújtani, akik a hangrendszerek témakörével most ismerkednek. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhányat azon legfontosabb elméleti és gyakorlati ismeretek közül, melyek a vészhangrendszerek létesítése során fontos szerepet játszanak. Szemelvényeink az akusztika és az elektroakusztika  mérnöki szakterületeiből valamint szabványokból és jogszabályokból származnak.

Az akusztika témaköréből a teremakusztika néhány fontos definíciójával és teremakusztikai paraméterekkel ismerkedünk. Az elektroakusztika témakörében a hangrendszerek fajtáit (csoportosításukat) mutatjuk be. A 100V-os technológiát alkalmazó épülethangosítási rendszereket pedig részletesebb elemzésen keresztül is igyekszünk ismertetni.

Jogszabály ismeret témakörében - átmenetileg - csak az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) vészhangrendszereket is érintő áttekintését végezzük el.

Szabványismereti fejezetünkben a célzottan a vészhangrendszerekre vonatkozó szabványok bemutatása mellett a sugárzott hang minőségét valamint a mérési módszereket szabályozó szabványokat is érintjük, továbbá igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy a teremakusztikai követelmények (előírások) - illetve azok hiánya - hogyan befolyásolja a hang(zás) minőségét, milyen módon “keseríti meg” a hangrendszert tervező és kivitelező szakemberek életét. Természetesen utalunk azokra a lehetőségekre is, melyekkel a hangrendszer szakemberek igyekeznek kompenzálni az építész tervezés hibáit vagy hiányosságait.

OTSZ 2019

MSZ EN 54

MSZ EN 50849

WEBLAP KARBANTARTÁS !

Hamarosan tovább “töltekezünk”.

© Avico ’97 Kft. Minden jog fenntartva